Novidata
Image default
Business / Business Services

De werking van een water/water warmtepomp

 

Een warmtepomp is ene systeem dat tegenwoordig steeds vaker gebruikt wordt voor het verwarmen van ruimtes. Vooral in de nieuwbouw is het een populair systeem voor verwarming. De warmtepomp heeft namelijk, tegenover traditionele vormen van verwarming, heel wat voordelen. De warmtepomp is bijvoorbeeld zuiniger, kan in veel gevallen ook als verkoeling systeem ingezet worden. Een nadeel is dat de installatiekosten van de warmtepomp vaak vrij hoog zijn maar de keerzijde hiervan is dat de warmtepomp zichzelf over verloop van tijd altijd terugverdient. Maar hoe werkt een water/water warmtepomp eigenlijk?

 

De warmtebron

Een kenmerk van de warmtepomp is dat hij zijn warmte uit een natuurlijke bron haalt. Oudere systemen zoals de CV ketel halen hun warmte uit verbranding en daar gaat veel energie verloren. Dit is een van de redenen dat de warmtepomp ook zo zuinig is. De water/water warmtepomp haalt zijn warmte, in tegenstelling tot wat de naam zou doen verwachten, uit de grond. In de grond wordt een verticaal buizensysteem aangelegd waar water doorheen stroomt. Het water kan door de buizen heen warmte uit de grond onttrekken. Als het water weer omhoog wordt gepompt is het een stuk warmer.

 

Vloerverwarming

Vaak wordt de water/water warmtepomp aangesloten op een vloerverwarming. Dan kan het inmiddels warme water door het volgende buizensysteem lopen. Dat is de vloerverwarming. Een vloerverwarming is eigenlijk niks anders dan een buizensysteem dat onder de vloer wordt geïnstalleerd, waar een warme vloeistof doorheen kan lopen die via straling warmte afgeeft aan de omgeving. Het water geeft dus haar warmte af en is dan klaar om nog een cyclus te doorlopen.

 

Verkoeling

Een groot voordeel van de water/water warmtepomp en van warmtepompen in het algemeen is dat ze in veel gevallen dus ook kunnen verkoelen. Dit is mogelijk wanneer de temperatuur van de warmtebron lager is dan de temperatuur van de te verwarmen ruimte. Ook deels hierom kan de warmtepomp zichzelf terugverdienen.