Novidata
Image default
Business / Business Services

Oud ijzer, een waardevol product

Oud ijzer is een van de meest waardevolle producten die het waard zijn om te recyclen. Veel producten bevatten ijzer. Van apparaten tot batterijen en blikjes tot kleerhangers, metaal is overal in onze huizen te vinden. Het recyclen van metaal is belangrijk. Niet alleen om dit beperkte toevoer materiaal weg te houden van stortplaatsen en dat beter voor het milieu is, maar ook omdat het u geld kan opleveren.

Voorbereiding inzamelen oud ijzer

Bij oud ijzer inzamelen geldt de algemene regel dat een product ten minste uit 50 procent metaal moet bestaan. Zelfs als dat metaal omringd is door andere materialen zoals plastic, is het de moeite waard om het te recyclen als het grotendeels gemaakt is van metaal.

Als u producten hebt met slechts een kleine hoeveelheid metaal maar het is gemakkelijk te verwijderen, scheidt u het metaal. Oud ijzer wordt geclassificeerd als ijzerhoudend (zoals staal) en non-ferrometaal (al het andere). U wilt bij het scheiden van uw afval en recyclen op voorhand weten of uw metaal ijzerhoudend of non-ferro is. De manier om dit te doen is met een magneet. Ferrometalen blijven aan een magneet plakken, non-ferrometalen niet.

Welke soorten metalen kunt u recyclen?

Veel voorkomende vormen van non-ferro metalen zijn aluminium, messing, koper, lood, nikkel, roestvrij staal, tin en zink. Deze worden gebruikt om muziekinstrumenten, draden en pijp, auto-onderdelen, sleutels, zilverwerk en een verscheidenheid van andere producten te maken. Ferrometaal omvat staal, dat vaak wordt gebruikt in huishoudelijke apparaten.

Waarom oud ijzer recyclen?

Metaal is een van de weinige producten die u kunt recyclen en er nog geld voor krijgt ook. Hoeveel u ervoor krijgt is afhankelijk van de dagprijs. Die kan per dag wijzigen en is dus niet op voorhand te bepalen. Het aanbod van metaal is beperkt, en hoewel we meer glas en plastic uit natuurlijke bronnen kunnen produceren, kunnen we niet meer aluminium, koper en staal maken. Non-ferrometalen waardevoller dan ferro metalen.

Bent u woonachtig in de omgeving van Amersfoort, Arnhem, Ede, Nijmegen, Utrecht, Veenendaal, Zeist kunt u contact opnemen met Chris Struijk wanneer u vragen heeft over het scheiden van metalen en het recyclen. Vanaf 300 kilogram komt hij bij u langs om uw oud ijzer op te halen. Ga voor meer informatie naar de website.