Novidata
Image default
Business / Business Services

Nee! Alles weg door een computer crash!

Je moet er niet aan denken! Je computer of laptop crasht en alle bestanden die je erop had staan zijn verdwenen. Opnieuw opstarten lukt niet meer en je weet geen enkele manier meer om toch toegang te krijgen tot je bestanden. In dat geval is het raadzaam een expert in te schakelen als computerreparatie Rotterdam . Hij of zij kan wellicht een ‘data recovery’ voor de harde schijf uitvoeren. Dit is een arbeidsintensief proces dat veel kennis vereist. Heb je altijd netjes een back-up van je bestanden gemaakt, dan is het probleem minder groot en kun je na een herinstallatie of vervanging van de harde schijf of pc vaak direct weer aan de slag.

Mocht een computer crash je een keer overkomen, dan weet je het dus één ding zeker: back-ups maken is heel belangrijk. Regelmatig, volledig en veilig. Hoe? Dat vertellen we je graag.

Back-up maken

Een back-up maken kan tegenwoordig heel eenvoudig op een externe schijf of in de cloud. Je kunt er het best voor kiezen een complete back-up te maken van al je bestanden, programma’s en instellingen. Dit duurt alleen de eerste keer iets langer. Daarna worden namelijk alleen de gewijzigde documenten aan de back-up toegevoegd.

Opslaan in de cloud

Een eerste mogelijkheid om een back-up te maken is via de cloud. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld OneDrive van Microsoft en bewaar zo online je foto’s, muziek, films en documenten met een maximale opslag van 5 GB. Het enige dat je nodig hebt is een Microsoft-account. Je opent OneDrive door rechts onderin de Windows-taakbalk op het pijltje te klikken. Het systeemvak opent zich en je kunt het OneDrive logo (twee wolkjes) selecteren. Vul vervolgens je e-mailadres in en kies voor ‘Volgende’. Geef je wachtwoord in en selecteer ‘Aanmelden’. Door verdere instructies te volgen, kun je een OneDrive map maken en bepalen wat je wilt synchroniseren.

Opslaan op externe opslagmedia

Opslag van alleen je bestanden betreft de bestandsgeschiedenis. Voor een opslag van je programma’s, instellingen én bestanden maak je een systeemkopie. Voor beide methoden is een extern opslagmedium noodzakelijk.

Een back-up van de bestandsgeschiedenis maken in Windows 10

De laatste versie van Windows is Windows 10. Om hiermee een automatische back-up te maken ga je via ‘Start’ naar ‘Instellingen’ en kies je in het Instellingen paneel voor ‘Bijwerken en beveiliging’. Selecteer vervolgens in het linker menu ‘Back-up’. Zorg ervoor dat vooraf een extern opslagmedium is toegevoegd, zodat Windows deze kan detecteren als je kiest voor ‘Een station toevoegen’.

Selecteer vervolgens het externe medium dat je vooraf hebt aangesloten en selecteer ‘Meer opties’. Kies als laatste voor ‘Nu een back-up maken’. Met deze methode maak je een back-up van je documenten, muziek, foto’s, video’s en alle andere bestanden die in de Windows gebruikersmappen staan. Je kunt daar zelf gegevens aan toevoegen en weer verwijderen.

Een systeemkopie maken in Windows 10

Voor het maken van een systeemkopie is een extern opslagmedium nodig. Denk daarbij ook aan de mogelijkheid van een netwerkschijf, zodat iedereen in het netwerk er gegevens op kan opslaan.

Wanneer de externe schijf is aangesloten, ga je via ‘Instellingen’ naar ‘Bijwerken en beveiliging’ alwaar ‘Back-up’ geselecteerd kan worden. Kies vervolgens voor ‘Back-up maken en terugzetten (Windows 10) en selecteer ‘Een systeemkopie maken’. Nu is het tijd om aan te geven waar de back-up moet worden opgeslagen, klik op ‘Volgende’ en nog een keer op ‘Volgende’. Als laatste kies je voor ‘Back-up starten’. Een back-up van het complete systeem wordt nu gemaakt. De back-up behelst de volledige opslag van je computer of laptop.

Vind je het lastig om een back-up te maken, schakel dan de hulp van een expert in. Hij of zij kan je helpen de instellingen goed te zetten.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-rotterdam/