Novidata
Image default
Bedrijven

Hoe gaat het vervangen van een meterkast in zijn werk?

Bij sommige oude huizen komt het regelmatig voor dat de groepenkast niet meer helemaal in orde is. Het is dan tijd om de groepenkast te vervangen. Een meterkast vervangen is niet bepaald een makkelijke klus en vanwege de veiligheid wordt ook aangeraden om een professional in te schakelen, maar met de juiste kennis en zorgvuldigheid kunt u ook zelf dit project aangaan. 

Groepenkast samenstellen

Als u een groepenkast gaat samenstellen, is het belangrijk dat er een goede verdeling van de stroomcapaciteit ontstaat. U wilt natuurlijk niet dat de groep eruit klapt als u twee apparaten aan hebt staan. Een aardlekautomaat aansluiten is van uiterst belang, omdat deze u beveiligd tegen overbelasting. 

 

Daarnaast is het altijd handig om een hoofdschakelaar in de meterkast te hebben. De hoofdschakelaar maakt het mogelijk om gemakkelijk veilig te werken aan elektra. 

 

Als u de meterkast gaat vervangen, is het ook handig om te weten hoeveel groepen u nodig hebt. Meestal hebben woningen 4 tot maximaal 8 groepen zitten in hun meterkast. Dit kan ook oplopen tot 12. De maximale belasting die een groep kan hebben is 3680 Watt. Zo kunt u zelf kijken hoeveel groepen u nodig hebt. 

Het proces van aansluiten

Voor de aansluiting van alle groepen wordt geadviseerd om een professional in te schakelen. Zo voorkomt u toekomstige problemen, omdat de elektricien precies weet hoe de stroom moet worden verdeeld. Als u een enkele automaat aansluit, is dit nog goed te doen, maar als u een groepenkast van 12 of meer groepen hebt, wordt de klus lastiger. Daarnaast moet er ook worden geaard, want dit zorgt ervoor dat u zelf niet onder de stroom komt te staan.

Veiligheid 

Veiligheid staat natuurlijk voorop. De hoofdzekering bevat een ingebouwde smeltbeveiliging. 

Deze hoofdzekering kan alleen door een erkend bedrijf worden geïnstalleerd. Veiligheid is het allergrootste voordeel van uw meterkast laten vervangen door een specialist.