Novidata
Image default
Business / Business Services

Een schaakspel daagt je uit

Een aantal zetten vooruitkijken – of “rekenen”, zoals het in het schaakspel wordt genoemd – is de laagste vorm van aanleg of kennis. Het is de meest concrete, en dus de meest voor de hand liggende vorm voor beginners. Maar er is nog veel meer.

Het schaakspel is niet makkelijk te evalueren

Een schaakpositie in een schaakspel is niet altijd gemakkelijk te evalueren, wat betekent dat het niet altijd gemakkelijk is om erachter te komen wie er wint. Zeker, er zijn vuistregels: zo’n stuk is zo veel punten waard, en wie de meeste punten heeft, is aan het winnen. Dat soort zeer eenvoudig denken zal je niet ver brengen, want er zijn genoeg uitzonderingen op deze regel.

Een diep donker bos?

Dus, in tegenstelling tot poker (waar een aas altijd een koning verslaat), is een ridder bij schaken soms beter dan een loper, en soms is een loper beter dan een ridder. Het ontwikkelen van een gevoel voor het nauwkeurig evalueren van een positie is een van de moeilijkste uitdagingen die er zijn. Als voormalig wereldkampioen, Mikhail Tal, heeft hij ooit gezegd: “moet je je tegenstander meenemen naar een diep donker bos waar 2+2=5, en het pad dat naar buiten leidt is slechts breed genoeg voor één van hen. Met andere woorden, Tal had de neiging om posities te vinden waar “de regels” niet van toepassing waren…. waar 2+2=5. Tal had de gave om in dat diepe donkere bos te opereren, en was vaak de enige die er levend uitkwam.

Goedkoop amusement

Schaken is goedkoop. Je hebt geen grote fancy apparatuur nodig om te schaken. Het enige wat je nodig hebt is een schaakspel van de Schaakkoning. Maar het is vooral ook leuk. Want schaken is niet zomaar een van de vele bordspellen. Geen enkel schaakspel herhaalt zich ooit, wat betekent dat je meer en meer nieuwe ideeën creëert voor elke partij. Het wordt nooit saai. Je hebt altijd zoveel om naar uit te kijken. Elk spel ben je de generaal van een leger en je beslist alleen over het lot van je soldaten. Je kunt ze opofferen, ruilen, verliezen, verdedigen, of ze bevelen om door alle barrières te breken en de vijandelijke koning te omringen. Jij hebt de macht. Een schaakspel kopen doe je bij de Schaakkoning.