Novidata
Image default
Business / Business Services

De bijzondere horloges van Oris

Oris: bijzondere mechanische horloges van Swiss Made-kwaliteit

Soms staat men niet meer stil bij het feit dat horloge-maken eigenlijk een vakmanschap is. Veel mensen vergeten dat het uurwerk veel details bevat, die met grote precisie in elkaar wordt gezet. Zwitserse uurwerken zijn al eeuwenlang beroemd om hun ‘Swiss Made’ kwaliteit. ‘Swiss Made’ is een kwaliteitslabel en is opgesteld door de Zwitserse overheid en vastgelegd bij wet sinds 1971. Alleen uurwerken die aan de hoge kwaliteitseisen voldoen, mogen dit keurmerk dragen. Een bijzonder merk die dit kwaliteitslabel draagt, is Oris.

Sinds 1904

Oris werd in 1904 door Paul Cattin en Georges Christian opgericht in het Zwitserse dorpje Hölstein. Door de jaren heen zijn er vier soorten pijlers ontwikkeld: Culture, Diving, Aviation en Motorsport. Elke pijler staat, zoals de naam al doet vermoeden, voor een bepaalde stijl of sport. In 1930 maakte Oris bijvoorbeeld zijn eerste horloge speciaal voor piloten en vandaag de dag zijn de Aviaton-modellen nog steeds populair onder piloten. Verder is Oris Officieel Tijdspartner van Formule 1 en wordt de Motorsport-lijn veel gedragen door motorsporters.

Mechanische horloges

Wat maakt een Oris horloge zo bijzonder? Oris maakt uitsluitend mechanische horloges en produceert alles in hun eigen onafhankelijke fabriek. Mechanische horloges zitten zeer ingewikkeld in elkaar en er is uitgebreide vakkennis nodig om deze in elkaar te zetten. Ze werken niet op batterijen, maar worden mechanisch aangedreven. Dit gebeurt middels een veer in het horloge die aangedreven wordt. Nadat de veer in een spanningspositie zit, zal deze langzaam energie vrijgeven aan de tandwielen, die vervolgens de horlogefuncties aansturen. Het horloge dient wel regelmatig opgewonden te worden, maar dit is voor echte horlogeliefhebbers geen straf. Vaak is het een momentje om de kwaliteit en vakkundigheid te bewonderen. Doordat Oris het gehele proces van ontwerp tot productie in eigen handen heeft, kan worden gegarandeerd dat elk Oris horloge met de hoogste kwaliteit is gemaakt. Verder bevatten Oris horloges vaak gepatenteerde technieken. De Oris Aquis Depth Gauge is bijvoorbeeld een duikhorloge met in het glas een exclusief ontworpen dieptemeter verwerkt. Een ander voorbeeld is de Oris Propilot, dit bijzondere model bevat een mechanisch geïntegreerde hoogtemeter.

Bent u nieuwsgierig geworden naar dit merk en zou u graag een Oris horloge willen bezichtigen en misschien passen? Kom dan gauw langs bij Zuyver Juwelier! In de juwelierszaak in Dronten kunt u de mooie collectie aan Oris horloges bewonderen en met eigen ogen zien hoe bijzonder deze horloges zijn.