Novidata
Image default
Bedrijven

Wel of niet zelf jouw boekhouding doen?

Je bent voor jezelf begonnen en nu moet je eraan geloven,…de boekhouding. De boekhouding laten doen, kost ook geld. Geld dat je niet hebt of dat je liever in het begin gebruikt om in andere dingen te investeren.

Hier volgen een aantal overwegingen, waardoor je wellicht helder krijgt of jij jouw boekhouding zelf gaat doen of gaat uitbesteden.

Inventariseer wat je nodig hebt

Is jouw business qua administratie erg ingewikkeld? Dan is uitbesteden vaak handiger. Gaat het erom dat je als een zzp’er wat diensten verleent. Je maakt bijvoorbeeld websites? Dan is het vaak administratief niet al te ingewikkeld. Dan kun je de boekhouding vaak prima zelf doen.

Inventariseer jezelf

Wees eerlijk over je eigen kunnen of over de dingen die je wel zou kunnen leren. Voor een ondernemer is zelfkennis enorm belangrijk. Het is namelijk belangrijk om jouw administratie goed op orde te hebben. De belastingdienst kan jaren na dato, nog steeds om gegevens vragen. Daarbij is het aan jou, om dat goed te kunnen aanleveren.

Dat wil niet zeggen dat je al snel de boekhouding niet zelf kunt doen. Met een simpel boekhoudprogramma kun je al heel veel. Zeker als het om een vrij eenvoudige administratie gaat, is het voor bijna iedereen haalbaar om zelf de administratie bij te houden.

Twijfel je in het begin of je alles wel goed invult in het boekhoudsysteem? Vraag dan iemand in jouw netwerk met verstand van boekhouden, die jou op weg kan helpen.

Ook is een hybride vorm heel goed denkbaar. Je voert zelf de gegevens in (in een simpel boekhoudprogramma). Daarnaast zoek je dan betaalde hulp van een expert, die ervoor zorgt dat jij jouw kwartaalaangiftes en jaaraangifte goed invult.

Journaalposten

Verdiep jezelf, ook als je geen verstand van boekhouden hebt, wel in de basis van het boekhouden. Hoe je dat doet? Zorg ervoor dat je in ieder geval globaal weet hoe de boekhouding is opgebouwd. Leer ook de betekenis van definities die veel voorkomen. Denk daarbij aan debiteuren, crediteuren, journaalposten, etc.

https://www.stip-t.nl/journaalposten/