Novidata
Image default
Aanbiedingen

Zelf een lichtplan voor de woonkamer maken?

Als creatieveling dacht ik direct: ik maak zelf wel een lichtplan voor de woonkamer. Ik weet natuurlijk als beste welke sfeer ik in mijn eigen huis wil creëren en hoe ik de verschillende ruimtes in huis gebruik. Maar ook welke verschillende functies in de woonkamer samen moeten komen. In mijn zoektocht voor het maken van een lichtplan voor de woonkamer ben ik een aantal tips tegen gekomen die ik meer dan de moeite waard vond om rekening mee te houden.

Een goed lichtplan voor de woonkamer, niet zo eenvoudig als gedacht

Een goed lichtplan voor de woonkamer houdt rekening met de drie verschillende doelen van de verlichting op specifieke plekken in je woonkamer: wil je iets direct verlicht hebben of juist indirect of wil je diffuus licht? Makkie dacht ik. Ik weet precies in welk deel van de woonkamer ik welk licht wil hebben. In de praktijk pakte dit toch wat anders uit. Mijn lichtplan voor de woonkamer zag er op papier aardig uit, maar in werkelijkheid klopte het helemaal niet. Daarom heb ik uiteindelijk toch de professionele hulp van Lichtkunde ingeschakeld.

Lichtkunde komt bij je thuis

Voor het lichtplan van met name de woonkamer hebben we bij ons thuis besproken welke functies de verschillende soorten verlichting allemaal moet kunnen vervullen. Juist bij ons thuis, omdat de professionals dan rekening kunnen houden met de ruimte maar ook ons meubilair, het kleurgebruik in onze woonkamer en de verschillende toegepaste materialen. De gewenste sfeer is besproken en waar welke soorten armaturen gebruikt kunnen worden. We hebben meer inzicht gekregen in de gebruiksmogelijkheden: schakelen en dimmen bijvoorbeeld. En last but not least: het budget dat wij in gedachten hadden voor ons lichtplan.

Zeer tevreden over het lichtplan voor onze woonkamer

Heel bijzonder om te zien hoe het lichtplan dat zij voor ons maakten, in de praktijk precies zo uitpakte zoals ikzelf ook voor ogen had bij mijn eigen poging. De woonkamer lijkt wonderbaarlijk een stukje groter door het effectief aanlichten van plafond en wanden. Zonder dat de intieme sfeer verloren gaat. Voor de werkplek die ik ook graag weer terug wilde in de woonkamer is er in het lichtplan voor de woonkamer rekening gehouden met een apart lichtpunt voor de specifieke en doelgerichte verlichting aldaar. Wij zijn zeer tevreden over de aanpak en de uitvoering en raden Lichtkunde Advies zeker iedereen aan.