Novidata
Image default
Kinderen

Hoe train je motorische vaardigheden in de vroege kinderjaren?

Hoe train je motorische vaardigheden in de vroege kinderjaren?

Als ouder wil je natuurlijk de motoriek van je kind al van jongs af aan kunnen trainen. Een manier om dit te doen is door een kleuter fiets te kopen. Dat is echter niet alles, want er zijn veel andere activiteiten die de motorische ontwikkeling van een kind kunnen helpen. Motorische vaardigheden bij kinderen zijn belangrijk omdat kinderen door deze vaardigheden te oefenen kunnen leren zitten, staan, spelen en nog veel meer. Motorische vaardigheden zijn de vaardigheden van kinderen om hun lichaamsdelen te kunnen bewegen om iets te doen. Gewoonlijk zullen motorische vaardigheden niet worden gezien bij pasgeboren baby’s en zullen ze langzaam verschijnen, hetzij natuurlijk, hetzij aangescherpt via spel of iets dat deze vaardigheden kan aanscherpen. Er zijn twee soorten motorische vaardigheden bij kinderen, namelijk fijne motoriek en grove motoriek. Bij fijne motorische bewegingen worden meestal kleine spieren, zoals de vingers, gebruikt om te schrijven, tekenen en andere dingen te doen. Ondertussen zijn grove motorische vaardigheden de vaardigheden van een kind die grote spieren in het lichaam gebruiken. Deze zijn handig wanneer het kind zit, staat, kruipt of loopt. Hier volgen enkele spellen waarmee je kind motorische vaardigheden kan ontwikkelen

Puzzels of blokken in elkaar zetten

Het eerste spel is om een ​​puzzel of blok in elkaar te zetten. Ga een fietstas kopen om de puzzels en blokken in op te bergen. Dit type spel stimuleert de fijne motoriek van het kind om het blok vast te kunnen houden. Bovendien kunnen eenvoudige puzzelspellen kinderen ook de coördinatie van lichaamsbewegingen laten oefenen. Over het algemeen kunnen peuters van 6-8 maanden worden uitgenodigd om het spel van blokken stapelen te spelen. Er is echter niets mis mee om ze te kopen terwijl je kind nog klein is, zodat ze kunnen worden gebruikt als je kind klaar is om te puzzelen.

Schilderen of tekenen op papier

De volgende oefening is heel eenvoudig en kan worden gedaan om motorische vaardigheden bij kinderen te trainen door kinderen uit te nodigen om op papier te schilderen of te tekenen. Je kunt een schooltas kind kopen die gevuld is met schrijfgerei. Het doel van het uitnodigen van peuters om te schilderen is natuurlijk om de spieren van de vingers van het kind te trainen om een ​​potlood stevig vast te kunnen houden. In feite kan deze eenvoudige activiteit, volgens onderzoek, ook de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen stimuleren. Ouders die hun kinderen van kinds af aan leren tekenen, zullen ervoor zorgen dat de kinderen een beter geheugen hebben. Kinderen worden namelijk slimmer van dit soort activiteiten.

Speelgoed geven dat kan bewegen

Als je kind heeft leren lopen, dan kun je zorgen voor speelgoed dat kan bewegen. Op deze manier kan je kind het speelgoed duwen of trekken. Het doel van het krijgen van speelgoed dat kan bewegen, is om de motorische spieren van het lichaam van het kind te trainen om zich verder te ontwikkelen. Sommige soorten speelgoed dat kan bewegen zijn speelgoedautootjes voor jongens of speelgoed winkelmandjes voor meisjes.

Met een kleine plastic bal spelen

Een ander eenvoudig spel dat ook de motoriek van kinderen kan trainen, is een kleine plastic bal die het kind kan gooien. Het spelen met een kleine plastic bal traint de fijne en grove motoriek omdat het kind de bal de eerste keer vasthoudt voordat de bal wordt gegooid en is dus zeer geschikt voor het trainen van de algehele motoriek van kinderen.