Novidata
Image default
Dienstverlening

Hijsogen keuren

Bij EKH kunt u terecht voor de keuring van al uw hijs- en hefmiddelen, zo ook uw hijsogen. Ook deze behoren tot uw hijsgereedschap en moeten dus ieder jaar een keer worden gekeurd. Dit zorgt ervoor dat u veilig blijft werken. Hijsogen laten keuren door EKH.

Hijsogen gebruiken

Hijsogen, oftewel oogbouten of oogmoeren, dienen als hijspunt aan een last. Er zijn veel verschillende soorten oogmoeren en dus ook veel verschillende manier om een oogmoer aan een last te bevestigen. Deze oogmoeren vallen onder het kettingwerk van uw hijsmiddelen en moeten dus minimaal eenmaal per jaar worden gekeurd. De keurmeester zal dit elk jaar met het blote oog doen en eens in de vier jaar met behulp van testapparatuur. Tijdens deze testen wordt gebruik gemaakt van verschillende methodes, waarbij wordt gekeken of er geen haarscheuren zijn en of er nog genoeg last kan worden gedragen om veilig te kunnen blijven werken. Wanneer u intensief gebruik maakt van uw hijsogen, zou het ook mogelijk kunnen zijn dat de jaarlijkse keuring niet voldoende is. Schakel ons in dat geval vaker in.

Uw eigen keuring

Hoewel wij ieder jaar uw oogmoeren keuren, is het altijd verstandig om vooraf aan het werk ook uw eigen keuring te doen. Kijk hierbij of er een keuringssticker of jaarkleurmarkering is aangebracht. Hieraan kunt u zien of het hijsgereedschap is goedgekeurd. Kijk daarna ook of u eventuele slijtagesporen, overbelastingaanwijzingen of weersinvloeden kunt zien. In dat geval is het namelijk niet verstandig om nog gebruik te maken van deze oogmoeren. Inspecteer ook zeker of het schroefdraad schoon is en niet beschadigd.

Over EKH

Bij EKH leiden wij vakkundige keurmeesters op. Sommige van onze leden hebben mobiele testapparatuur, maar andere leden hebben de testapparatuur geïntegreerd in het pand. Informeer naar de manier van keuren als u contact met onze keurmeesters opneemt. Onze leden keuren altijd volgens de EKH-werkvoorschriften met inachtneming van de NEN-keuring. In deze voorschriften staat precies omschreven welke handelingen moeten worden uitgevoerd om de inspectie te doorlopen. Wilt u zelf erkend keurmeester worden? Kijk dan eens op onze website. Wij bieden diverse trainingen en opleidingen aan om ook zelf keurmeester te worden