Novidata
Image default
Dienstverlening

Wat betekent kosten koper?

Volgens mij heeft iedereen wel eens de afkorting k.k. gezien wat naast de prijs van een huis staat op een huizen verkoop website. Deze afkorting staat voor kosten koper. Als je een huis wilt kopen zijn er altijd nog bijkomende kosten, helaas zijn deze voor eigen rekening en kun je deze niet betalen van de lening die je krijgt van de bank.

Hoeveel is kosten koper precies?

De kosten koper som is momenteel rond de 6% geworden. Vroeger was dit nog 10% maar dit is minder geworden door de wettelijke overdrachtsbelasting. Het kan hier gaan om een wettelijke en niet-wettelijke kosten koper. De kosten koper geldt niet altijd voor iedereen.

Wettelijk en niet-wettelijke kosten koper

Zoals ik net noemde zijn er dus nog 2 verschillende soorten kosten koper. De wettelijke koste koper gaat om de overdrachtsbelasting (2%) of BTW, de kadastrale rechten en de notariskosten voor het transport. Deze kosten zijn nog niet inbegrepen bij de koop prijs van het huis dat je gaat kopen. 

De niet-wettelijke kosten koper zijn onder andere de makelaarskosten, bouwtechnische keuring, taxatiekosten, afsluitprovisie, bankgarantie, nationale hypotheekgarantie, bereidstellingsprovisie, overbruggingskrediet en boeterente.

Kortom, er komt dus nog behoorlijk wat bij voordat de verkoop helemaal rond is.

Als je een huis koopt van 300.00 euro kunnen deze kosten koper bedragen ongeveer rond de 20.00 euro zijn.

Totale financiering 

Om dus uiteindelijk een huis te kunnen kopen heb je dus al ongeveer 20.00 euro eigen geld nodig voor de K.K te betalen hiernaast komen nog andere kosten zoals de makelaars kosten en eventuele verbouwingskosten kijken. Kortom, je hebt dus al best wel wat geld nodig om tegenwoordig voor een betaalbare prijs een huis te kopen. Tip: Sparen vanaf het moment dat je begint met werken.