Novidata
Image default
Tuin en buitenleven

De voordelen van een kadastrale kaart

Een kadastrale kaart met maatvoering biedt verschillende voordelen voor zowel particulieren als bedrijven. Deze kaart geeft inzicht in de eigendomssituatie van een stuk grond. Een kadastrale kaart biedt dan ook belangrijke informatie over de grootte en de grenzen van het perceel. De informatie uit een kadastrale kaart is afkomstig van het Kadaster. Het Kadaster is een openbaar register van de overheid waarin alle informatie omtrent registergoederen worden bijgehouden. Denk vooral aan percelen, en het bijhorende onroerend goed. In het Kadaster staat dan ook precies van wie welk stuk grond is en wat zijn/haar rechten zijn. Het weten van de exacte maatvoering grond kan zeer belangrijk zijn voor verschillende vraagstukken.  

Krijg inzicht in je eigen perceel 

Ten eerste biedt een kadastrale kaart duidelijkheid over de grenzen van een perceel. Het is immers belangrijk om te weten waar de eigendomsgrenzen van een stuk grond lopen en waar de grenzen van de buren beginnen. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn bij het plaatsen van een schutting of het aanleggen van een nieuwe tuin. Door de maatvoering perceel is het mogelijk om op de centimeter nauwkeurig te bepalen hoe groot een stuk grond is en waar eventuele grenzen lopen. Zo weet je dus zeker dat je op je eigen perceel bouwt en voorkom je eventuele conflicten met je buren.  

Bepaal de waarde van je grond 

Ten tweede biedt een kadastrale kaart belangrijke informatie voor de waardebepaling van een stuk grond. Aan de hand van de nauwkeurige maatvoering, kan de waarde van het stuk grond en de bijhorende gebouwen worden bepaald. De grootte van je perceel heeft namelijk invloed op de waarde van het stuk grond. Vaak geldt immers hoe groter het perceel des te hoger de waarde is. Het weten van de afmetingen van je perceel kan dus van belang zijn bij het bepalen van de verkoopprijs van je stuk grond. Ook bij het bepalen van de waarde voor bijvoorbeeld verzekeringen of belastingaangifte zijn de afmetingen van belang. 

De juiste gegevens lossen geschillen op 

Je hebt ten slotte vast wel eens de Rijdende Rechter gezien waarbij twee buren een conflict hebben over de grenzen van hun perceel. Een kadastrale kaart met maatvoering kan helpen bij het oplossen van geschillen over grenzen of de grootte van percelen. Het komt regelmatig voor dat er discussies zijn tussen buren over de ligging van de grens of de grootte van een perceel. Door de maatvoering op de kaart is het mogelijk om nauwkeurig te bepalen waar de grenzen lopen en kan er snel duidelijkheid worden verschaft over de eigendomssituatie. Zorg er dus voor dat je altijd een kadastrale kaart bij de hand hebt.  

https://kadastralekaart.com/producten/kadastrale-kaart-met-maatvoering